Возьмись за любое дело, и увидишь, на что ты способен   (Й. В. Гёте)

среда, 9 марта 2011 г.

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ТАРАСЕ!

Сьогодні виповнюється 197 років від дня народження Тараса Григоровича, а 10 березня - 150 років з дня смерті. Вся країна святкує ці дні: влаштовуються вечори пам'яті, шкільні свята, конкурси...

Його пам'ятали, пам'ятають и будуть пам'ятати доки існує Україна. Про Тараса багато написано творів, знято фільми; його ім'ям названо вулиці, села, міста. Навіть існує Націонльна прмія Украни імені Тараса́ Шевчнка (Шевченківська премія) — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Її вручають за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.
Республіканську премію імені Т. Г. Шевченка засновано 20 травня 1961 року Постановою Ради Міністрів УРСР. Нею нагороджували видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.

Першими Диплом та Почесний знак лауреата 9 березня 1962 року отримали Павло Тичина, Олесь Гончар в галузі літератури і Платон Майборода в галузі музики.

Від 23 квітня 1969 року Республіканська премія отримала назву «Державна Премія УРСР імені Тараса Шевченка».

27 вересня 1999 року, згідно з Указом Президента України № 1228/99, з метою піднесення ролі і престижу Державної премії України імені Тараса Шевченка як найвищої в Україні премії в галузі культури, літератури і мистецтва, премія отримала нову назву — «Національна премія України імені Тараса Шевченка». Було встановлено, що статус лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка прирівнюється до статусу лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка.

З 16 березня 2000 відповідно до прийнятого Закону України «Про державні нагороди України», Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України.

Указом Президента України від 4 жовтня 2010 року N 932/2010 визначено, що Національна премія є найпрестижнішою творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури.

Упродовж 1962—2007 років Шевченківською премією відзначено 566 осіб і 8 колективів.

У 2007—2008 роках було засновано Народну Шевченківську премію (Залізний Мамай), першими лауреатами якої стали Остап Лапський, Олег Скрипка, Ігор Павлюк, Михайло Андрусяк.



джерело:http://uk.wikipedia.org/wiki

Святкують цей день не лише на Україні, а й в багатьох країнах світу, бо люблять його поезію, захоплюються його мужністю, наполегливістю та силою духу. Йому присвячують вірші, оспівують в піснях.

ПАМ'ЯТІ ШЕВЧЕНКА
Янка Купала

Од гостинця до гостинця
Гордо і крилато
Дзвенить кобза українцям
Про велике свято.

Уся чисто голосиста
Україна рідна
Свого батька-бандуриста
Нині славить гідно.

Так, бо пісня бандуриста
Від краю до краю
Лине вільно, пломениста
Перешкод не знає.

Сам же він зазнав недолі,
Утисків гоніння,
А проте не зрадив волі,
Волі та сумління.

Словом правди дух народу
Вирвав із закову,
Научив любить свободу,
Рідний край та мову.

Його батьком кличе гідно
Україна здавна.
Ех! І нам будь батьком рідним,
Українцю славний!

джерело: Кобзарева зоря. Київ. "Радянський письменник", 1984.

Комментариев нет:

Отправить комментарий